Σάββατο, 28 Ιουνίου 2008

ΟΙ ΤΡΑΜΠΟΥΚΙΣΜΟΙ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΧΩΡΟ ΣΤΗΝ ΑΡΙΣΤΕΡΑ

Καλώς ή κακώς, ο καθένας από εμάς που οργανώνεται σε μια πολιτική νεολαία, με την στάση και τη συμπεριφορά του αντικατοπτρίζει και το σκεπτικό της οργάνωσης στην οποία εντάσσεται και στα πλαίσια της οποίας λειτουργεί. Στην περίπτωση τώρα που το άτομο αυτό κατέχει θέση σαν και αυτή του γραμματέα, οφείλει να λειτουργεί με διπλή υπευθυνότητα μιας και οι πράξεις του χαρακτηρίζουν και τη νεολαία της οποίας είναι μέλος.

Στο σημείο αυτό θα παραθέσουμε ένα περιστατικό.

Την Τρίτη 24/6, το βράδυ, σε χώρο στον οποίο παραβρισκόταν σε παρέα και μέλη της νεολαίας ΣΥΝ, εμφανίστηκε απρόσκλητος ο γραμματέας της ΚΝΕ και χωρίς να γνωρίζει κανένα από τα παιδιά της νεολαίας μας προσωπικά, επιτέθηκε φραστικά και σε προσωπικό επίπεδο, με χαρακτηρισμούς. Μάλιστα η λεκτική επίθεση και πολλοί από τους άσχημους αυτούς χαρακτηρισμούς, οι οποίοι εμπεριείχαν μη πραγματικά γεγονότα, αναφέρονταν σε άτομο που απουσίαζε και που δεν είχε έτσι τη δυνατότητα να απαντήσει σε όσα του καταλόγιζε. Επίσης προσπάθησε να εκφοβίσει με απειλές δυο από τα μέλη της γραμματείας της Π.Κ. Νεολαίας ΣΥΝ Πρέβεζας, φτάνοντας στο σημείο να πει πως ¨"Αν συνεχίσετε έτσι θα το φάτε το ξύλο σας...". Να τονιστεί στο σημείο αυτό το γεγονός ότι οι ηλικίες των μελών της νεολαίας είναι 15 και 17 ετών αντίστοιχά, ενώ ο συγκεκριμένος κύριος είναι άνω των 30.

Αυτή η πρωτοφανής εκδήλωση τραμπουκισμού ξεπερνά τα όρια και δείχνει τον "σεβασμό" που κάποιοι επιδεικνύουν στην διαφορετική πολιτική άποψη. Δείχνει πως αντιδρούν κάποιοι όταν διαφωνούν. Δείχνει τον συντηρητισμό και τον μονόπλευρο προσανατολισμό όπου ο διάλογος, η δημοκρατία και η ελευθερία απουσιάζουν και όπου υπερισχύει η δυνατότερη φωνή, με την ήρεμη ανταλλαγή απόψεων επίσης να απουσιάζει.

Σαν Νεολαία ΣΥΝ καταδικάζουμε τέτοιου είδους συμπεριφορές οι οποίες δεν έχουν χώρο στην αριστερά και κάθε άλλο παρά κομμουνιστικές είναι, καθώς και κάθε εκδήλωση βίας. Ακόμα τέτοιου είδους συμπεριφορές δεν πρόκειται να μας κάνουν να σταματήσουμε να αγωνιζόμαστε κατά του συντηρητισμού, από όπου και αν αυτός προέρχεται.

Από την μεριά μας, δίνουμε βάση στον γόνιμο διάλογο και στον πλουραλισμό των απόψεων, με σεβασμό στα δικαιώματα και στις ελευθερίες, όχι μονό σε θεωρητικό επίπεδο.

Κυριακή, 8 Ιουνίου 2008

Όχι στην “υποχρεωτική” στράτευση στα 18

Ως νεολαία Συνασπισμού, ως νέοι και νέες διαφωνούμε πλήρως με τα σχέδια της κυβέρνησης της ΝΔ για κατάργηση της αναβολής της στρατιωτικής θητείας λόγω σπουδών, που θα αναγκάσει τους νέους σε υποχρεωτική στράτευση στα 18 τους χρόνια.
Οι προτάσεις αυτές αποτελούν νέα επίθεση της κυβέρνησης στα δικαιώματα των νέων, και έρχονται σε μια χρονική στιγμή που οι αγώνες μας τους έχουνε δυσκολέψει στην εφαρμογή των αντικοινωνικών και αντιδραστικών τους μέτρων.
Με την υποχρεωτική στράτευση των νέων μετά το σχολείο, η κυβέρνηση θέλει να δημιουργήσει υπάκουους πολίτες που θα αποδέχονται τις αντιλαϊκές και αντιδημοκρατικές ,δήθεν μετταρυθμίσεις της. Κάθε άλλο παρά τυχαίο είναι το γεγονός ότι το μέτρο της αναστολής των αναβολών λόγω σπουδών εφαρμόστηκε κατά την περίοδο της χούντας, ως μέτρο καταστολής και χειραγώγησης των ζωντανότερων ομάδων της κοινωνίας, των νέων ανθρώπων. Μάλιστα η ιδέα αυτή είχε αρχικά ακουστεί από τα χείλη κυβερνητικών στελεχών κατά την περίοδο των κινητοποιήσεων σπουδαστών και μαθητών για το άρθρο 16.

Το πράγμα μιλάει από μόνο του.


Το κεντρικό επιχείρημα τώρα της ΝΔ για την υποχρεωτική στράτευση στα 18 είναι ότι δεν θα διακόπτεται στη συνέχεια η ακαδημαϊκή ή επαγγελματική καριέρα. Θα έπρεπε τουλάχιστον να ντρέπονται να μιλήσουν για την παιδεία και την εργασία, τη στιγμή που η ανεργία των νέων καλπάζει. Τη στιγμή που η ανασφάλιστη εργασία και η μερική απασχόληση αποτελούν τον κανόνα και όχι την εξαίρεση. Τη στιγμή που η παιδεία υπεχρηματοδοτείται και διαρκώς απαξιώνετε.
Πιστεύουμε ότι ο κάθε νέος έχει το δικαίωμα να επιλέγει μόνος του το πότε θα σπουδάσει, το πότε θα κάνει την στρατιωτική του θητεία του. Παράλληλα συνεχίζουμε να παλεύουμε ενάντια στο μιλιταρισμό και τον εθνικισμό. Για μείωση των δαπανών για εξοπλισμούς. Για μείωση της στρατιωτικής θητείας στους 6 μήνες. Για καθιέρωση εναλλακτικής κοινωνικής θητείας, ισόχρονης με τη στρατιωτικής. Καθώς και για τον εκδημοκρατισμό του στρατού.

ΣΔΙΤ; Φυσικά και ΟΧΙ

Σαν πολιτική κίνηση Πρέβεζας της Νεολαίας Συνασπισμού, σαν σκεπτόμενοι και ενεργεί νέοι και νέες, δεν μπορούμε να μην ασχοληθούμε με θέματα που επηρεάζουν τη ζωή της πόλης μας, με θέματα που επηρεάζουν τις ζωές όλων μας, με θέματα σαν και αυτό του Νοσοκομείου. Συνεπώς επιδιώκουμε με το κείμενο μας αυτό να δώσουμε ξεκάθαρες απαντήσεις προς όλες τις κατευθύνσεις.
Τοποθετούμαστε ενάντια στην Σύμπραξη Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα(ΣΔΙΤ). Παλεύουμε για την μη παραχώρηση του επίμαχου οικοπέδου από το δήμο της πόλης στο υπουργείο υγείας, αν στόχος είναι η κατασκευή μέσω ΣΔΙΤ.

Και γιατί αυτό;

Δεν θεωρούμε σε καμιά περίπτωση την σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα πρόκληση, αλλά ευκαιρία για να εισέλθει στο Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ) η λογική του κέρδους και της οικονομικής εκμετάλλευσης της υγείας, από τον ιδιωτικό παράγοντα. Ένας ιδιωτικός παράγοντας ο οποίος αποδεδειγμένα δεν αντιμετωπίζει την περίσταση με φιλανθρωπία αλλά με γνώμονα το οικονομικό αποτέλεσμα . Ακόμα οι συμπράξεις αυτές λειτούργησαν και λειτουργούν σε βάρος της κοινωνίας και του δημοσίου, το οποίο όχι μόνο δεν ωφελείτε αλλά αντίθετα ζημιώνετε, πληρώνοντας πολύ περισσότερα από αυτά που αντιστοιχούν στην πραγματική αξία του έργου. Χρήματα το ελληνικού λαού και όχι του κόμματος που βρίσκετε κάθε φορά στην εξουσία. Επιπρόσθετα η ιστορία των ΣΔΙΤ στη χώρα μας και αλλού έχει αποδείξει ότι αμέσως μετά την συμπράξεις του δημοσίου με ιδιώτες στο συγκεκριμένο κάθε φορά τομέα αναφοράς (υγεία, παιδία κλπ) επέρχεται η πλήρης ιδιωτικοποίηση. Λαμπρά παραδείγματα : Πρώτων η υγεία στις ΗΠΑ μέσα από τις συμπράξεις δημόσιου και ιδιωτικού τομέα , έφτασε σήμερα στην πλήρη ιδιωτικοποίηση ενός κοινωνικού αγαθού όπως αυτό, με ολέθρια αποτελέσματα. Δεύτερων οι ΣΔΙΤ, χαρακτηρισμένες ως εξαιρετικές ευκαιρίες επί ΠΑΣΟΚ, στα λιμάνια που τώρα αντιμετωπίζουν την απειλή της πλήρους ιδιωτικοποίησης από την κυβέρνηση της ΝΔ.
Θέση μας είναι πως δεν πρέπει κάθε μέρα που περνάει οι πολίτες να βάζουν όλο και πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη για φάρμακα, νοσήλια, εξετάσεις. Αγωνιζόμαστε για ενιαίο, δημόσιο και δωρεάν σύστημα υγείας για όλους. Αγωνιζόμαστε για την μη κατασκευή του νέου Νομαρχιακού Νοσοκομείου με ΣΔΙΤ. Είμαστε κάθετα αντίθετοι με την λογική της ΣΔΙΤ, αντιλαμβανόμενοι τις συνέπειες της. Λεμέ ΟΧΙ στην αντιμετώπιση της υγείας, κοινωνικό αγαθό, σαν επιχείρηση με γνώμονα το κέρδος. Ο ιδιωτικός τομέας δεν έχει θέση στην υγεία. Ζητάμε την κατασκευή του Νομαρχιακού Νοσοκομείου, που τόσο η πόλη μας χρειάζεται, εξολοκλήρου από το δημόσιο. Ζητάμε τον διπλασιασμό των δαπανών για την υγεία , ούτως ώστε ούτε καν να συζητάμε τέτοιες επικίνδυνες για το κοινωνικό σύνολο μεθόδους υλοποίησης απαραιτήτων έργων υποδομείς.
Η δημόσια υγεία είναι ανάγκη, είναι δικαίωμα μας. Όλοι μαζί ας τη διεκδικήσουμε, απαλλαγμένοι από νεοφιλελεύθερες προσεγγίσεις.

Με τη «μέθοδο» της συκοφαντίας δεν κάνεις βήματα προς τα μπρος.

Με το ακόλουθο κείμενο δεν απαντάμε απλά καταγράφουμε κάποιες παρατηρήσεις μας που πιστεύουμε θα βοηθήσουν τη συλλογιστική των συντρόφων της ΚΝΕ. Πραγματικά λυπούμαστε που δεν μας δόθηκε η ευκαιρία να βοηθήσουμε και στα κείμενα που γράφτηκαν και μοιραστικάvμέχρι σήμερα.
Προφανώς δεν μπορούμε να μπούμε στη λογική του να αποδείξουμε ότι δεν είμαστε ελέφαντες και τα διαπιστευτήρια μας είναι ο δρόμος, οι αγώνες και τα αυθόρμητα κινήματα αντίστασης. Στόχος μας για τον οποίο καταβάλουμε κάθε προσπάθεια η ενότητα της αριστεράς και όχι ο σεκταρισμός και η πολυδιάσπαση του χώρου. Έτσι δεν θα δώσουμε χαρά σε όσους μας περιμένουν στη γωνία ανοίγοντας εμφύλιο πόλεμο, μέσο ανακοινώσεων , με την ΚΝΕ.
Ο διαρκείς εχθρός μας ο ανελέητος και υπάνθρωπος καπιταλισμός, σε όλες του τις μορφές, και όλοι όσοι τον εφάρμοσαν, τον εφαρμόζουν ή τον οραματίζονται (ΠΑΣΟΚ-ΝΔ).Εχθρός μας η εθνικιστική ακροδεξιά και τα ρατσιστικά και επικίνδυνα ιδεώδη που καλλιεργεί(ΛΑΟΣ). Αγωνιζόμαστε ενάντια σε ένα κόσμο που βασίζεται στην εκμετάλλευση και την ανισότητα. Σε ένα κόσμο που συρρικνώνει τις ελευθερίες μας. Κόντρα στις διακρίσεις και το ρατσισμό. Κόντρα στα συντηρητικά αντανακλαστικά που κάποιοι επιμένουν να αναπαράγουν.
Οραματιζόμαστε έναν άλλο κόσμο. Οραματιζόμαστε μια Ευρώπη που δεν θα βασίζεται στα ιδεώδη του κέρδους αλλά στην κοινωνική αλληλεγγύη, την ειρήνη και την ισότητα των πολιτών της. Μια Ευρώπη όχι των λόμπι συμφερόντων αλλά των λαών των χωρών που την απαρτίζουν. Μια Ευρώπη που ίσος σήμερα μοιάζει μακρινή.
Δεν πτοούμαστε, επιλέγουμε να μείνουμε στον αγώνα για τη διεκδίκηση της όσο και αν φαντάζει δύσκολο. Ανοιγόμαστε στον κόσμο, βλέποντας τον απαλλαγμένοι από λογικές μονοδρόμων.
Οι θέσεις μας αυτές πιστεύουμε πως θα γίνουν κατανοητές.
Αυτό είναι το πρώτο και το τελευταίο κείμενο παρατηρήσεων και αφορά όλα τα κείμενα που γράφτηκαν, γράφονται ή θα γραφτούν με σκοπό να διενεργήσουν έναν πόλεμο λάσπης και συκοφαντίας χωρίς πολιτικό επίπεδο. Το γεγονός ότι δεν αναλωνόμαστε, καταναλώνοντας την ενέργεια και το χρόνο μας, στην κατ’ εξακολούθηση συγγραφή κειμένων πότε επίκρισης και πότε διάψευσης δεν αποτελεί σε καμιά περίπτωση σημάδι αδυναμίας αλλά πολιτική επιλογή με σκεπτικό και περιεχόμενο.
Σας διαβεβαιώνουμε πως δεν μένουμε στάσιμοι. Εμπνεόμαστε από τα νέα κοινωνικά κινήματα και τις σύγχρονες μορφές αντίστασης. Παίρνουμε τη ζωή στα χέρια μας. Διεκδικώντας ένα καλύτερο μέλλον, μέρα τη μέρα κάνοντας ένα βήμα προς τα μπρος , νίκη τη νίκη πλησιάζοντας όλο και περισσότερο, μέχρι τον σοσιαλισμό με ελευθερία, δημοκρατία και αυτοδιαχείριση.

Ανακοινώσεις

Hμερομηνία

Τίτλος

03/05/08

Με τη «μέθοδο» της συκοφαντίας δεν κάνεις βήματα προς τα μπρος.

10/05/08

ΣΔΙΤ; Φυσικά και ΟΧΙ

18/05/08

Όχι στην “υποχρεωτική” στράτευση στα 18

Links

Ενδιαφέρουσες ιστοσελίδες που σας προτείνουμε

Συνδικαλιστικό Κίνημα

Δ.Α.Ρ.Α.Σ. - 2πρ Μαθηματικού Αθήνας
Δ.Α.Ρ.Α.Σ. - ΑΝ.Α.ΔΡΑΣΗ Πληροφορικής Αθήνας
Δ.Α.Ρ.Α.Σ. - Εγκέλαδος Πολιτικών Μηχανικών ΕΜΠ
Δ.Α.Ρ.Α.Σ. - Ενός κακού...media έπονται ΕΜΜΕ
Δ.Α.Ρ.Α.Σ. - Δίκτυο Πανεπιστημίου Πειραιά
Δ.Α.Ρ.Α.Σ. - Σελίδα σχημάτων Ρεθύμνου
Δ.Α.Ρ.Α.Σ. - Δίκτυο ΤΕΙ Πειραιά
Δ.Α.Ρ.Α.Σ. - Σελίδα σχημάτων Πάτρας
Δ.Α.Ρ.Α.Σ. - Σελίδα σχημάτων Τρίπολης
Δ.Α.Ρ.Α.Σ. - ANAΣΥΝΘΕΣΗ
Αυτόνομη Παρέμβαση
Αυτόνομη συνδικαλιστική κίνηση εργαζομένων στους Ο.Τ.Α.
Αυτόνομη Παρέμβαση Εκπαιδευτικών Α/ΒΑθμιας Εκπαίδευσης
Αυτόνομη Παρέμβαση Ιδιωτικών Υπαλλήλων
Πρωτοβουλία Υγειονομικών
Αγωνιστική Συνεργασία Καθηγητών

Κοινωνικές Οργανώσεις

Ανοιχτό Σχολείο Μεταναστών
Ομοφυλοφιλική Λεσβιακή Κοινότητα Ελλάδας (ΟΛΚΕ)
Διεθνής Αμνηστία
Γιατροί Χωρίς Σύνορα
Γιατροί του Κόσμου
Σύλλογος Αλληλεγγύης στον Παλαιστινιακό Λαό
Δίκτυο για τα πολιτικά και κοινωνικά δικαιώματα
Αντιρατσιστικό φεστιβάλ
Κέντρο πληροφοριών για την θανατική ποινή
Δημοσιογράφοι χωρίς σύνορα

Εναλλακτική Ενημέρωση

Περιοδικό ΕΝΕΔΡΑ
Εφημερίδα τοίχου αντι-στάσεις (Πάτρα)
Αυγή
Εποχή
Αντί
Γαλέρα
Θέσεις
Ιός της Ελευθεροτυπίας
Independent Media Center
indy.gr
Athens Indymedia
Προοδευτικά-Αριστερά Κόμματα σε όλο τον κόσμο
Adbusters
Global Audio Project

Χώροι Σκέψης-Τεκμηρίωσης

Znet
Εταιρεία Πολιτικού Προβληματισμού-Νίκος Πουλαντζάς
Αρχεία Σύγχρονης Κοινωνικής Ιστορίας
Αρχείο των Μαρξιστών στο Internet

Συνασπισμός

Συνασπισμός της Αριστεράς των Κινημάτων και της Οικολογίας
Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς (ΣΥΡΙΖΑ)
Νεολαία Συνασπισμού Ρεθύμνου

Κοινωνικά Κινήματα

Ελληνική καμπάνια για τον πολιτικό γάμο των LGBT
Athens Pride 2007
Καμπάνια ενάντια στην κλιματική αλλαγή (Λάρισα)
Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Φόρουμ
Παγκόσμιο Κοινωνικό Φόρουμ
Ελληνικό Κοινωνικό Φόρουμ
Παρατηρητήριο Ελεύθερων Χώρων
ATTAC ΕΛΛΑΔΑΣ
Porto Alegre 2003
Landless Workers Movement
Ζαπατίστας

Αριστερές Οργανώσεις Νεολαίας της Ευρώπης

Ευρωπαϊκό Δίκτυο Δημοκρατικών Αριστερών Νεολαιών
Νεολαία Κομμουνιστικής Επανίδρυσης Ιταλίας
Νέοι του Αριστερού Μπλοκ Πορτογαλίας
Νέοι του Κόμματος Ελευθερίας και Αλληλεγγύης Τουρκίας
Αριστερή Νεολαία.SOLID Γερμανίας
Νέοι Δημοκράτες/Νέοι Αριστεροί Γερμανίας
Κίνημα Νέων Κομμουνιστών Γαλλίας
Αριστερή Νεολαία Φινλανδίας
Νεολαία Σοσιαλιστικού Λαϊκού Κόμματος Δανίας
Σοσιαλιστικό Μέτωπο Νεολαίας Δανίας
Τομέας Νεολαίας Ενωμένης Αριστεράς Ισπανίας
Νεολαία Πράσινης Αριστεράς Καταλωνίας
Νέοι Σοσιαλιστές Πολωνίας
Ένωση Κομμουνιστικής Νεολαίας Μολδαβίας
Σοσιαλιστική Νεολαία Νορβηγίας
Νεολαία της Ενωμένης & Εναλλακτικής Αριστεράς Καταλωνίας
Κόκκινη Νεολαία Νορβηγίας
Αριστερή Νεολαία Σουηδίας
Νεολαία Πράσινης Αριστεράς Ισλανδίας
Νεολαία Ρεπουμπλικανικού Κόμματος Νησιών Φερόε

Φοιτητικό Κίνημα στην Ευρώπη

SX Net-Ιταλία
Die Linke.SDS-Γερμανία
LIRA-Γερμανία
UEC-Γαλλία
SUD Etudiant-Γαλλία
UNEF-Γαλλία


Επικοινωνία

Διεύθυνση: Σαπουτζάκη 3 Πρέβεζα
Ταχυδρομικός Κώδικας: 48100
Τηλέφωνο: 2682061585
Φαξ: 2682060846
Κινητό: 6955055083
E-Mail: neolaiasynprevezas@yahoo.gr

Μουσική