Κυριακή 8 Ιουνίου 2008

Όχι στην “υποχρεωτική” στράτευση στα 18

Ως νεολαία Συνασπισμού, ως νέοι και νέες διαφωνούμε πλήρως με τα σχέδια της κυβέρνησης της ΝΔ για κατάργηση της αναβολής της στρατιωτικής θητείας λόγω σπουδών, που θα αναγκάσει τους νέους σε υποχρεωτική στράτευση στα 18 τους χρόνια.
Οι προτάσεις αυτές αποτελούν νέα επίθεση της κυβέρνησης στα δικαιώματα των νέων, και έρχονται σε μια χρονική στιγμή που οι αγώνες μας τους έχουνε δυσκολέψει στην εφαρμογή των αντικοινωνικών και αντιδραστικών τους μέτρων.
Με την υποχρεωτική στράτευση των νέων μετά το σχολείο, η κυβέρνηση θέλει να δημιουργήσει υπάκουους πολίτες που θα αποδέχονται τις αντιλαϊκές και αντιδημοκρατικές ,δήθεν μετταρυθμίσεις της. Κάθε άλλο παρά τυχαίο είναι το γεγονός ότι το μέτρο της αναστολής των αναβολών λόγω σπουδών εφαρμόστηκε κατά την περίοδο της χούντας, ως μέτρο καταστολής και χειραγώγησης των ζωντανότερων ομάδων της κοινωνίας, των νέων ανθρώπων. Μάλιστα η ιδέα αυτή είχε αρχικά ακουστεί από τα χείλη κυβερνητικών στελεχών κατά την περίοδο των κινητοποιήσεων σπουδαστών και μαθητών για το άρθρο 16.

Το πράγμα μιλάει από μόνο του.


Το κεντρικό επιχείρημα τώρα της ΝΔ για την υποχρεωτική στράτευση στα 18 είναι ότι δεν θα διακόπτεται στη συνέχεια η ακαδημαϊκή ή επαγγελματική καριέρα. Θα έπρεπε τουλάχιστον να ντρέπονται να μιλήσουν για την παιδεία και την εργασία, τη στιγμή που η ανεργία των νέων καλπάζει. Τη στιγμή που η ανασφάλιστη εργασία και η μερική απασχόληση αποτελούν τον κανόνα και όχι την εξαίρεση. Τη στιγμή που η παιδεία υπεχρηματοδοτείται και διαρκώς απαξιώνετε.
Πιστεύουμε ότι ο κάθε νέος έχει το δικαίωμα να επιλέγει μόνος του το πότε θα σπουδάσει, το πότε θα κάνει την στρατιωτική του θητεία του. Παράλληλα συνεχίζουμε να παλεύουμε ενάντια στο μιλιταρισμό και τον εθνικισμό. Για μείωση των δαπανών για εξοπλισμούς. Για μείωση της στρατιωτικής θητείας στους 6 μήνες. Για καθιέρωση εναλλακτικής κοινωνικής θητείας, ισόχρονης με τη στρατιωτικής. Καθώς και για τον εκδημοκρατισμό του στρατού.

Δεν υπάρχουν σχόλια: